Olemme lomalla 29.7.-9.8.2024 X

Nivelrikko

Mikä on koiran yleisin ontuman aiheuttaja?

Jopa joka viides yli vuoden ikäisistä koirista kärsii nivelrikosta, ja se on yleisin ontumisen aiheuttaja.

Nivelruston terveys on nivelen hyvinvoinnin edellytys. Nivelrusto suojaa niveltä rajoittavien luiden päitä ja toimii liukupintana. Terveellä lemmikillä nivelrusto uudistuu jatkuvasti. Kohtuullinen liikunta säilyttää ja parantaa rakenteellisia ja mekaanisia ominaisuuksia.

Nivelrikossa nivelruston tuhoutuminen vie voiton rustoa korjaavista prosesseista, rustopinta rikkoutuu, nivelrako kapenee ja ruston alaiseen luuhun sekä nivelkapseliin tulee muutoksia. Nivelrikkomuutokset etenevät hitaasti vuosien kuluessa. Luustoon tulleet muutokset nähdään röntgenkuvassa vasta nivelrikkoprosessin ollessa jo pitkällä.

Nivelrikolle on useita riskitekijöitä, kuten ikääntyminen, perimä, ylipaino, nivelvammat, nivelen virheasennot ja raskas fyysinen rasitus. Vaikka riskitekijöitä on paljon, on lopulta yksilöllistä, mikä käynnistää nivelrikkoprosessin. Vaivan puhjettua ei siis kannata käyttää aikaa itsensä syyttelyyn, vaan keskittyä hoitoon.

Lonkka- ja kyynärnivelen kasvuhäiriöt, polven etummaisen ristisiteen repeäminen sekä polvilumpion sijoiltaanmeno ovat perimään liittyviä vaivoja, jotka johtavat usein nivelrikkoon. Ylipaino ylläpitää matala-asteista tulehdusta, joka vaikuttaa nivelrikkoprosessiin.

Miten tunnistan oireet?

Nivelrikon oireena on jomottava kipu. Levon ja rajumman liikunnan jälkeen liikkeelle lähteminen on kankeaa. Kissat vähentävät hyppimistä ja pesemiskäytös muuttuu. Oireiden voimakkuus voi alkuvaiheessa vaihdella. Hiljalleen oireet etenevät jatkuvaksi, elämänlaatua heikentäväksi kivuksi ja eläin on haluton liikkumaan, vetäytyy omiin oloihinsa ja nukkuu paljon.

Ikääntyminen on nivelrikon riskitekijä, mutta nivelrikko ei automaattisesti kuulu vanhuuteen. Kankeasti liikkuminen ei ole ikään kuuluva muutos vaan oire nivelrikosta. Vanhenemisen myötä nivelruston ominaisuudet heikkenevät ja kudosten aineenvaihdunnan hidastuminen altistaa nivelruston vaurioitumiselle. Vanhenevalla lemmikillä nivelrikkoa tulee ennaltaehkäistä ja hoitaa jo syntyneitä varioita hyvän elämänlaadun turvaamiseksi.

Miten voin helpottaa lemmikin oloa?

Parantavaa tai taudin etenemistä estävää lääkettä ei vaivaan ole, mutta muutosten kehittymistä voidaan hidastaa. Jos nivelrikolle altistavia syitä on olemassa (kuten esimerkiksi lonkkakuvaustulos C tai huonompi, kyynärkuvaustulos 1 tai huonompi, polvitulos 1 tai huonompi, niveleen ulottuva murtuma), kannattaa hoito aloittaa heti eikä vasta oireiden pahentuessa. Kivun hoito, tulehdusreaktion vähentäminen, sopiva liikunta, fysioterapia ja ylipainoisen laihdutus ovat nivelrikon hoidon kulmakiviä.

Fysioterapian avulla voidaan ylläpitää liikelaajuutta nivelrikkoisissa nivelissä sekä ylläpitää lihasvoimaa, mikä on erittäin tärkeä osa hoitoa. Suomen Eläinfysioterapeuttien sivuilta löytyy lista koulutetuista eläinfysioterapeuteista.

Akupuntio on tehokas lisä nivelrikon hoidossa, ja siitä löytyy runsaasti tieteellistä näyttöä.

Nivelrikon etenemisen hidastaminen

Pistossarjana voidaan antaa nivelrustoa suojaavaa lääkettä, jolla vaikutetaan nivelrikkomuutosten syntyyn, etenemiseen ja voimakkuuteen. Lisäksi lääke vaikuttaa tulehduskipulääkkeiden tapaan vähentämällä nivelessä olevaa tulehdusreaktiota. Tyypillinen hoitosarja on yksi nahanalainen pistos 5-7 vuorokauden välein neljän viikon ajan. Vaikutuksen alkamisnopeus vaihtelee yksilöllisesti, mutta koiran tila paranee usein jo ensimmäisen injektion jälkeen. Joillakin yksilöillä hoito alkaa vaikuttaa vasta neljännen pistoksen jälkeen, joten kuuria ei saa keskeyttää neuvottelematta ensin eläinlääkärin kanssa. Kuuri voidaan uusia tarpeen mukaan, sillä vaikutuksen kesto on yksilöllinen. Samaan aikaan ei saa antaa muita lääkkeitä keskustelematta eläinlääkärin kanssa.

Omega-3-rasvahappolisiä (EPA ja DHA) ja antioksidantteja käytetään tulehdusreaktion hillitsemiseen. Lemmikille voi valita ruuan, johon tukivalmisteet on lisätty, tai lisätä ne ruokaan erikseen. Suun kautta otettavan glukosamiinin ja kondroitiinisulfaatin tehosta ei ole tieteellistä näyttöä, osa potilaista vaikuttaa hyötyvän näistä. Eläinlääkärin kanssa kannattaa keskustella tukivalmisteista, koska osa niistä kuuluu kategoriaan “ei niistä kai vaaraakaan ole”. Joskus rahat kannattaa sijoittaa todistetusti lemmikkiä huomattavasti enemmän hyödyttäviin valmisteisiin tai fysioterapiaan.

Laihdutus vähentää ylipainoisen lemmikin kipua ja ontumista. Jo muutamankin kilon laihdutuksella saavutetaan merkittävää hyötyä.

Kirurgiasta on hyötyä esimerkiksi ristisiteen repeämän tai polvilumpion sijoiltaanmenon aiheuttaman nivelrikon kehittymisen hidastamisessa.

Kivun eli elämänlaadun hoito

Kipulääkityksessä on paljon vaihtoehtoja, joilla turvataan elämänlaatu. Ihminen itsekään ei halua elää jatkuvan kivun kanssa, eikä tätä pidä vaatia lemmikiltäkään. Eläimet peittävät kivun ja hiljalleen tapahtuvia muutoksia on vaikea havaita,. Sen takia kaikkien lemmikkien vuosittainen kivun kartoitus eläinlääkärillä on tärkeää. Hyödyllinen tapa arvioida liikkumista on videoida sitä vuosittain samaan aikaan, ja verrata sitten videoita.

Liikunnan on hyvä olla tasaista ja säännöllistä. Useat lyhyet, kipua pahentamattomat lenkit ja uiminen ovat hyviä liikkumismuotoja. Iskutyyppistä liikuntaa ja pitkää liikkumattomuutta tulee varoa.

Makuupaikan tulee olla pehmustettu. Tähän tarkoitukseen on tehty erityisiä makuualustoja.

Kun lemmikki on hoidosta huolimatta kivulias tai vaisu

Nivel voidaan joissain pitkälle edenneissä tapauksissa korvata tekonivelellä.

Kaikesta huolimatta nivelrikko etenee vähitellen, ja jossain vaiheessa lemmikin elämänhalun kadotessa armollisin vaihtoehto voi olla eutanasia.

 
© Eläinklinikka Viksu. Lähde mainittava lainattaessa.

« Takaisin artikkeleihin