Tassutulehdukset koirilla

Tassujen ihovaivat ovat koirilla hyvin yleisiä ja kiusallisia

Oireet voivat alkaa yhtäkkiä yhdessä tassussa, jolloin syynä on todennäköisimmin tapaturma tai vieraesine. Oireet voivat olla myös kroonisia eli pitkäaikaisia, jolloin alkamisikä ja koiran rotu voivat antaa vihjeitä aiheuttajasta. Esimerkiksi atopia puhkeaa harvoin yli 6-vuotiailla koirilla, kasvainsairaudet ovat tyypillisempiä vanhemmilla koirilla, kun taas immuunivälitteiset sairaudet (elimistön immuunijärjestelmän epätavallinen reaktio elimistön omia soluja vastaan, esim. autoimmuunisairaudet) voivat alkaa missä iässä vain.

Syyn selvittäminen avainasemassa

Tassutulehduksen syyn selvittämiseksi hahmotetaan kokonaistilannetta. Tärkeitä tietoja ovat mm. kutiseeko koira, ovatko oireet muuttuneet ajan myötä, oireilevatko perheen muut lemmikit tai ihmiset, millaisissa olosuhteissa koira elää, onko se matkustellut, milloin ja mitä loishäätöjä ja rokotuksia se on saanut ja mitä hoitoja ongelmaan on kokeiltu ja onko niistä ollut apua.

Tassuongelmissa tulee hahmottaa ensisijainen aiheuttaja, toissijaiset muutokset sekä altistavat ja ylläpitävät tekijät. Syyn selvittely ja hoito olisi tärkeää aloittaa nopeasti, koska oireiden edetessä pahoiksi kaikki muutokset alkavat näyttää samanlaisilta.

Ensisijainen syy tassutulehdukseen voi olla ruokayliherkkyys, ympäristöallergia, immuunivälitteinen tai hormonaalinen sairaus, loissairaus, tapaturma, vierasesine, ärsyttävät aineet, aineenvaihdunnallinen tai ravitsemuksellinen ongelma, infektio (esim. penikkatauti, sieni, papillooma-virus), kasvainsairaus, keratinisaatiohäiriöt tai jalkojen virheasento. Osa tassutulehduksen aiheuttajista voi olla perinnöllisiä.

Muutoksen sijainti tassuissa antaa vihjeitä ongelman aiheuttajasta. Muutokset jaetaan karvaisen ihon, anturoiden ja/tai kynsien ongelmiin.

  • Jos muutoksia on useammassa tassussa karvaisella iholla sekä muuallakin kuin tassuissa, on syynä usein allergia, hormonaaliset sairaudet tai loiset
  • Jos muutokset ovat myös anturoissa tai vain anturoissa, löytyy taustalta usein immuunivälitteisiä sairauksia, aineenvaihduntaan tai ravitsemukseen liittyviä ongelmia, kasvainsairauksia, perinnöllisiä sairauksia tai kontaktiallergiaa
  • Jos muutoksia on myös kynsissä tai vain kynsissä, on taustalla todennäköisesti trauma, immuunivälitteiset sairaudet, aineenvaihdunnalliset sairaudet tai kasvainsairaudet. Yleisin syy useampien kynsien irtoamiselle on SLO-sairaus. Vanhemmilla koirilla turvonnut ja muuttunut varvas voi olla esimerkiksi levyepiteelikarsinooma
  • Suun ja limakalvojen muutosten mukanaolo viittaa immuunivälitteisiin sairauksiin tai kasvainsairauteen

Altistava tekijä ei aiheuta yksin sairastumista, mutta ne lisäävät riskiä sairastua ja vaikeuttavat hoitoa. Altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi jalkojen virheasennot, tassujen tai anturoiden rakenne. Normaalisti painoa kantamaton iho altistuu suurelle rasitukselle, hankaukselle ja valeanturan muodostumiselle. Karvat voivat painua tällöin ihon sisään aiheuttaen vierasesinereaktion. Ylipaino pahentaa ongelmaa vielä entisestään ja hoikkana pitäminen on rakenteellisissa ongelmissa yksi tärkeimmistä ennaltaehkäisevistä ja hoitotulosta parantavista tekijöistä.

Toissijaisena muutoksena bakteereille ja hiivoille muodostuu otolliset olosuhteet muuttuneelle iholle alkuperäisestä syystä riippumatta. Bakteerit voivat olla ihon normaaleja asukkeja tai erityisesti, jos on käytetty paljon antibiootteja, resistenssigeenejä kantavia MRSP, MRSA tai ESBL-bakteereita. Koira voi olla allerginen bakteereille ja hiivoille, jolloin niiden lisääntyminen aiheuttaa voimakkaat oireet. Antibiootti ei ole iho-ongelmissa koskaan yksin riittävä hoito ja sen aloittamisella on harvoin kiirettä. Antibiootti kannattaa aloittaa vasta, jos varsinaisen syyn ja altistavien tekijöiden hoito ei riitä. Hoidon onnistumisen ja varsinkin kroonisten ongelmien hallinnan kannalta shampoopesut, hoitosuihkeet ja voiteet ovat hyvin tärkeä osa hoitoa. Ne poistavat taudinaiheuttajia mekaanisesti ja tekevät olosuhteet epäedulliseksi bakteereiden ja hiivojen lisääntymiselle.

Hoito

Ilman hoitoa tai tehottomalla hoidolla ihoon tulee pysyviä tulehdusreaktiota ylläpitäviä muutoksia. Alkuperäisen syyn hallinta ei enää saa oireita kuriin. Iho arpeutuu, paksuuntuu, muodostuu valeanturoita, anturat voivat kasvaa kiinni toisiinsa, karvoja kasvaa sisäänpäin, iholla on mustapäitä, karvatupet repeävät aiheuttaen syvän vierasesinereaktion ja varpaiden väliin muodostuu fisteleinä ja anturoihin syviä vaikeasti hoidettavia taskuja. Olosuhteet bakteereiden ja hiivojen kasvulle ovat otolliset muuttuneella iholla ja poimujen suojassa. Tilanteen pitämiseksi rauhallisena vaaditaan usein päivittäistä poimujen puhdistamista ja ihon puolustuskyvyn tukemista.

Hoidon onnistumisessa on siis tärkeää löytää perussairaus, hallita altistavia tekijöitä, korjata bakteereille ja hiivoille otollisia olosuhteita ja palauttaa tassujen normaali rakenne. On tärkeää ymmärtää, että ainoa tehokas tapa ennaltaehkäistä iho-ongelmia on valita jalostukseen terveitä ja rakenteeltaan normaaleja yksilöitä.

 
© Eläinklinikka Viksu. Lähde mainittava lainattaessa.

« Takaisin artikkeleihin